CIASTO GÓRA LODOWA

CIASTO GÓRA LODOWA


Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170’C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

Krem budyniowy:
* 600 ml mleka
* 1 żółtko
* pół szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 200 g masła

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypać proszek budyniowy i dodać żółtko, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać wymieszany w szklance budyń. Całość gotować do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misce utrzeć masło na puch, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.

Do blachy, w której był pieczony biszkopt włożyć jeden jego płat. Na to wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu i całą resztę kremu, wyrównać.

Dodatkowo:

* około dwóch paczek okrągłych biszkoptów

Biszkopty powkładać na stojąco w krem budyniowy w równych odstępach.

Polewa:

* 250 g masła
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 szklanki cukru
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Masło, wodę i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Całość schłodzić, następnie roztopione masło wymieszać mikserem z mlekiem w proszku. Polewę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. 

Na biszkopty wylewać na przemian raz jasną raz ciemną polewę. Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Biszkopty można nasączyć kawą, ja jednak nasączyłam je wodą z cukrem i kilkoma kroplami cytryny.

Hits: 8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *