
Składniki
Ciasto:
20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 szklanki mąki
250g miękkiej margaryny
1/2 szklanki mleka
4 jajka L
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto mocno kawowe
- 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści i wystudzić. Jajka ucieramy z margaryną na puszysta masę i dodajemy jajka . Dolewamy kawę z mlekiem ,wlewamy małymi partiami ,po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
- 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka.
- 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.
Hits: 6214