Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto makowo-kokosowe
Galeria Ela Mandziuk

Składniki:

Ciasto:
10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki
10 dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 szklanki mleka
25 dkg margaryny Kasi
8 łyżek wiórek kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:


1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20×32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni.

2.Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić (jeśli wyjdzie za cienkie można przekroić na pół) i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Można udekorować rodzynkami i orzeszkami .

Hits: 11

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *