Faworki
galeria Ela Mandziuk

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • do smażenia – olej rzepakowy

Wykonanie

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicy i… okładamy wałkiem. Ciasto trzeba porządnie zbić, składać na połowę i znowu okładać. I tak przynajmniej kilka razy. Ta czynność jest ważna, bo to dzięki niej ciasto stanie się kruche i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Następnie radełkiem lub nożem kroimy na paski, które nacinamy w środku i zawijamy w charakterystyczną kokardkę.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki z obu stron aż zaczną się lekko rumienić. Po smażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Hits: 1367

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *