
- 3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie
- 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru
- 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)
Wykonanie:
- Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.
- Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami).
- Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (jeśli ktoś nie posiada rękawa lub szprycy można to zrobić za pomocą łyżki tak jak się robi „lane ciasto”
- W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej rzepakowy (tak na ok. 2-3 cm głębokości) do temperatury ok. 180 st. C.
- Smażyć chruściki w kilku partiach .
- Po usmażeniu wyławiać lany chrust za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Na koniec oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
Hits: 4013