Lany chrust

Lany chrust
galeria Ela Mandziuk
  • 3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru
  • 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet)

Wykonanie:

  1. Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.
  2. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera.
  3. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami).
  4. Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (jeśli ktoś nie posiada rękawa lub szprycy można to zrobić za pomocą łyżki tak jak się robi „lane ciasto”
  6. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej rzepakowy (tak na ok. 2-3 cm głębokości) do temperatury ok. 180 st. C.
  7. Smażyć chruściki w kilku partiach .
  8. Po usmażeniu wyławiać lany chrust za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Na koniec oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Hits: 4013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *