Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

SKŁADNIKI:

Galeria Ela Mandziuk

Ciasto

50 dag mąki

20 dag masła

2 jajka

2 łyżki miodu

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczanej

Masa orzechowa

10 dag masła

2,5 łyżki miodu

1/2 szklanka cukru

20 dag. orzechów włoskich

Masa budyniowa

0,5 litra mleka

1 op. cukru waniliowego

4 łyżki cukru

2 żółtka

2 łyżki pszenna

2 łyżki maki ziemniaczanej

15 dag. masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj miód, cukier, jajka oraz

sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkuj

i wyłóż na blaszki (wymiary 24x24cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2 Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekaj. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj

orzechy, cukier oraz miód. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw na chwilę do

przestudzenia.

3 Trzecią część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż masę orzechową.

Wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlej 1⁄2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i

cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj mąki i żółtka. Masę wlej do

gotującego się mleka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Masło

utrzyj z budyniem na puszystą masę. Masą przełóż upieczone placki, tak aby placek z

orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do godzinę do lodówki.

Hits: 1288

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *