Ptysie

Ptysie
Ptysie

Ciasto:

35 dag.maki pszennej

25 dag margaryny

6 jajek

2 szklanki wody

Wykonanie :

Wodę zagotować z margaryną ,do wrzątku wsypać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką aż wszystko się zbije w jednolitą kulkę .Pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładką masę z jajkami .Wycisnąć najlepiej przez szpryckę na blaszkę piec ok 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C ,muszą się zarumienić .Po upieczeniu przekroić oraz włożyć masę

NADZIENIE:

2 szklanki śmietany 30%-36%

1/2szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Zimną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru pudru można dodać do śmietany szczyptę soli aby śmietana lepiej się ubiła

Hits: 5186

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *