Rolada kokosowa bez pieczenia

Rolada kokosowa bez pieczenia
Rolada-kokosowa



Masa kakaowa
320 g herbatników
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
Masa kokosowa
150 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml mleka
60 g masła
Sposób przygotowania:
Masa kakaowa: Masło, cukier puder oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż składniki
się rozpuszczą i połączą. Przestudzić.
W międzyczasie w malakserze, mikserze lub za pomocą wałka zmielić herbatniki na piasek (jeśli
pozostanie kilka większych kawałków nic się nie stanie) Dodać do nich ostudzoną mieszankę i
dobrze zagnieść rękami. Jeśli masa będzie się kruszyć, należy dodać kilka łyżek mleka. Wstawić do
lodówki, aż stwardnieje (ok. 15-30 minut)
Masa kokosowa
Masa kokosowa: Mleko i cukier puder przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż kokos wchłonie
mleko. Na koniec dodać pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż powstanie
gęsta masa. Następnie zdjąć ją z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masę kakaową rozwałkować na prostokąt, pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki
niej ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Górną folię ściągnąć, a na cieście równomiernie
rozprowadzić masę kokosową. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Rano pokroić w plasterki
i podawać gościom. Smacznego!

Hits: 25621

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *