Rolada z kremem bananowym

Rolada z kremem bananowym

KREM BANANOWY:
250 ml. śmietany kremówki 36%
250 g. serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
2 duże banany
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
KREM BANANOWY:
• Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera-
do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
• Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody.
• W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem.
Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie – dodajemy naszą masę z bananów i
serka mascarpone oraz żelatynę, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania
gęstej, kremowej konsystencji.
Gotowy krem przechowujemy w lodówce!

BISZKOPT:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie
dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W
miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i
delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy
wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka, w nagrzanym
piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do
ostygnięcia.

Na ostudzony biszkopt rozkładamy masę ,troszkę masy zostawiamy na posmarowanie góry ciasta .Ciasto można ozdobić według uznania

SMACZNEGO !!!

Hits: 2612

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *