SERNIK NA HERBATNIKACH

SERNIK NA HERBATNIKACH

(0,5kg.twarogu)

Galeria Ela Mandziuk

Składniki:

Masa serowa

0,5 kg sera (może być z wiaderka)
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

50 g roztopionego masła (ostudzonego)

Spód ciasta
100 g herbatników

50g roztopionego masła (ostudzonego)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym.

Do herbatników wlewamy rozpuszczone masło – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ostudzone masło.

Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut .Sernik musi dobrze się schłodzić .Schłodzony sernik możemy udekorować u mnie 2 łyżki śmietany 18%i posypany drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki .

.

Hits: 2621

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *