SERO-MAKOWIEC

SERO-MAKOWIEC

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE

Galeria Ela MandziuCIASTO

2 i 1/4 szklanki mąki

5 łyżek cukru pudru

150g masła lub margaryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 żółtko

około 1-2 łyżki śmietany (tylko żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję )

MASA MAKOWA

2 szklanki maku

100 g rozpuszczonego masła

4 jajka

1 szklanka cukru

olejek migdałowy

bakalie pokrojone : (rodzynki , orzechy ,migdały ,skórka z pomarańczy,)

MASA SEROWA

1kg twarogu sernikowego

3/4 kostki masła 1

1,5 szklanki cukru pudru

4 jajka (żółtka i białka osobno )

1 budyń waniliowy

WYKONANIE :

SPÓD

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ,jeżeli trzeba dodać śmietanę .Ciastem wylepiamy natłuszczoną blaszkę .(blaszka ok.30*24 cm.)

MASA MAKOWA

Mak zaparz gorącą wodą ,zagotuj ostudź i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż do garnka, dodaj rozpuszczone masło olejek ,bakalie i jajka lekko podgrzewaj stale mieszając .Masę włóż na spód kruchego ciasta.

MASA SEROWA

Masło utrzyj z cukrem ,stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka .Dodaj po łyżce twarogu i na samym końcu budyń .Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie wymieszaj z masa serową.

Masę włóż na masę makową .Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę

Na wystudzone ciasto można wlać polewę czekoladową .

SMACZNEGO!!

Hits: 2635

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *