PANIEROWANY KURCZAK W OCCIE

PANIEROWANY KURCZAK W OCCIE

Składniki:

  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ZALEWA:
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 lirt wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka kroimy w cienkie, skośne kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej po dwa razy ( tzw. podwójna panierka). Smażymy na rumiany kolor.
  • Zalewa:
  • Litr wody gotujemy z solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulami krojonymi w talarki. W trakcie grzania dodajemy pieprz, paprykę słodką, koncentrat i ocet. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotową, jeszcze ciepłą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.
  • Gotowe do jedzenia po ok. 24 godzinach.

Hits: 1164

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *