Składniki:
- 500 gram fileta z kurczaka
- 4 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
- ZALEWA:
- 1 płaska łyżka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 1 lirt wody
- 3/4 szklanki octu
- 3 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka kroimy w cienkie, skośne kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej po dwa razy ( tzw. podwójna panierka). Smażymy na rumiany kolor.
- Zalewa:
- Litr wody gotujemy z solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulami krojonymi w talarki. W trakcie grzania dodajemy pieprz, paprykę słodką, koncentrat i ocet. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gotową, jeszcze ciepłą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.
- Gotowe do jedzenia po ok. 24 godzinach.
Hits: 1164