Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym
salatka z selera naciowego
galeria Ela Mandziuk

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 średni ogórek typu wąż – 150 g
  • garść sałaty rukoli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Każdą łodygę pokrój w cienkie kosteczki

Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Pokrój w drobną kostkę

Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki soku z cytryny lub mandarynki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj. 

Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj kukurydzę.

Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do niej dodać więcej musztardy lub przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku. 

Hits: 2069

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *