Archiwa tagu: biolka

Składniki: Ciasto:10 białek1 szklanka cukru1 szklanka maku1 szklanka mąki10 dkg margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:2 szklanki mleka25 dkg margaryny Kasi8 łyżek wiórek kokosowych3 łyżki mąki pszennej1 żółtko1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania przepisu: 1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20×32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni. 2.Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić (jeśli wyjdzie za cienkie można przekroić na pół) i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Można udekorować rodzynkami i orzeszkami . Hits: 11

1/1