Archiwa tagu: ciasta

Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny w odrobinie gorącej wody + 8 łyżek nutelli w temp. pokojowej Składniki na poncz: 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny Wykonanie biszkoptu : Do miski wbić białka jaj, żółtka odłożyć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i przelać gotową masę biszkoptową. Piec w 180 stopniach około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go…

Czytaj dalej

Hits: 1117

Witam z okazji tego że ,w tym roku Tłusty czwartek jest bardzo blisko walentynek oto tak Moja propozycja : Ciasto: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto na końcu dodać łyżkę najlepiej spirytusu . Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.Ps. Walentynkowe bardzo proste wykrawamy serduszka . W dużym garnku rozgrzać tłuszcz,Oponki smażyć z…

Czytaj dalej

Składniki: 3 lub 4 sztuki marchewki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Wykonanie : Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,(tak ja na kogel mogel) następnie,wlewamy stopniowo olej ,po wymieszaniu “mokrych składników”wsypujemy wszystkie suche składniki mieszamy , na końcu dodajemy marchewkę startą na małych oczkach .Do ciasta możemy dodać rodzynki oraz pokrojone orzechy .Ciasto pieczemy w temp.180°C przez ok.40 min najlepiej sprawdzić czy jest upieczone metodą „suchego patyczka „Smacznego. Hits: 581

Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:Biszkopt:* 6 jajek* 1 szklanka cukru* 1 szklanka mąki pszennej* 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170’C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. MASA Z ŻÓŁTEK500ml mleka 5 żółtek pół szklanki cukru pudru5 łyżek mąki 250 g masła WYKONANIE Do zimnego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę ,mieszamy i gotujemy do zgęstnienia .W misce utrzeć masło na puch z cukrem pudrem , następnie stopniowo dodawać zimny masę . Do blachy, w…

Czytaj dalej

Ciasto kawowe

Składniki Ciasto:20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej2 szklanki mąki250g miękkiej margaryny1/2 szklanki mleka4 jajka L1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Lukier:2/3 szklanki cukru pudru3 łyżki mleka1 łyżka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania przepisu: Ciasto mocno kawowe 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści i wystudzić. Jajka ucieramy z margaryną na puszysta masę i dodajemy jajka . Dolewamy kawę z mlekiem ,wlewamy małymi partiami ,po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia. Hits: 40921

Ciasto: 35 dag.maki pszennej 25 dag margaryny 6 jajek 2 szklanki wody Wykonanie : Wodę zagotować z margaryną ,do wrzątku wsypać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką aż wszystko się zbije w jednolitą kulkę .Pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładką masę z jajkami .Wycisnąć najlepiej przez szpryckę na blaszkę piec ok 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C ,muszą się zarumienić .Po upieczeniu przekroić oraz włożyć masę NADZIENIE: 2 szklanki śmietany 30%-36% 1/2szklanki cukru pudru Wykonanie: Zimną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru pudru można dodać do śmietany szczyptę soli aby śmietana lepiej się ubiła Hits: 28698

KREM BANANOWY:250 ml. śmietany kremówki 36%250 g. serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru2 duże banany2 łyżeczki żelatynyWykonanieKREM BANANOWY:• Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera-do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.• Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody.• W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem.Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie – dodajemy naszą masę z bananów iserka mascarpone oraz żelatynę, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskaniagęstej, kremowej konsystencji.Gotowy krem przechowujemy w lodówce! BISZKOPT:4 jaja3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następniedodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wmiseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej idelikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego…

Czytaj dalej

Rolada-kokosowa

Masa kakaowa320 g herbatników100 g masła1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mlekaMasa kokosowa150 g wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudru100 ml mleka60 g masłaSposób przygotowania:Masa kakaowa: Masło, cukier puder oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż składnikisię rozpuszczą i połączą. Przestudzić.W międzyczasie w malakserze, mikserze lub za pomocą wałka zmielić herbatniki na piasek (jeślipozostanie kilka większych kawałków nic się nie stanie) Dodać do nich ostudzoną mieszankę idobrze zagnieść rękami. Jeśli masa będzie się kruszyć, należy dodać kilka łyżek mleka. Wstawić dolodówki, aż stwardnieje (ok. 15-30 minut)Masa kokosowaMasa kokosowa: Mleko i cukier puder przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż kokos wchłoniemleko. Na koniec dodać pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż powstaniegęsta masa. Następnie zdjąć ją z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Masę kakaową rozwałkować na prostokąt, pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dziękiniej ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Górną folię ściągnąć, a na cieście…

Czytaj dalej

BISZKOPT 4 jajka ¾ szklanki maki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie MASA CAPPUCIINO 1 szklanka cukru 2 szklanka mleka 3 małe paczki cappuccino 3 łyżeczki żelatyny 5 żółtek 5 łyżek mąki 1 margaryna palma Wykonanie 1 szklankę mleka cukier oraz cappuccino ugotować do gotującej masy dodajemy szklankę zimnego mleka z żółtkami i mąka ,pużniej dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody wymieszać i pozostawić do ostygnięcia .Utrzeć margarynę palmę i stopniowi dodawać ostudzoną masę BITA ŚMIETANA ½ litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz z żelatyna rozpuszczoną w małej ilości wody Hits: 11687

Składniki 20 porcji 1 paczka Galaretka truskawkowy smak 1 paczka Galaretka pomarańczowy smak 1 paczka Galaretka o smaku agrestowym 1 paczka Galaretka brzoskwiniowy smak 1.5 szklanek Mleko 1.5 łyżek Żelatyna 80 g Cukier Krok 1 10 min Trzy galaretki rozpuścić w 1 i1/2 szklanki wody. Krok 2 60 min Odstawić do stężenia. Krok 3 15 min Galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić by napęczniała. Mleko zagotować z cukrem odstawić, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Krok 4 10 min Do letniego mleka z żelatyną dodać pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Krok 5 60 min Dać do lodówki do stężenia. Krok 6 7 min Rozpuścić ostatnią galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody i tężejącą wylać na placek. Hits: 11481

Królewicz

Składniki: Ciasto miodowe: 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki) 150 g cukru (= 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g masła (lub margaryny) 1 jajko 3 łyżki płynnego miodu Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa czekoladowa: 100 g masła (lub margaryny) 50 g kakao 120 g cukru pudru 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny) Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym…

Czytaj dalej

Muffinki

2 Szklanki mąki 7 gram drożdży suchych 4 łyżki majonezu 0,5 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 0,5 szklanki mozzarelli 3 łyżki startego parmezanu 200 gram kiełbasy chorizo 100 gram oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: cukier,sól i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Powstały płyn połączyć mąką jajkiem i majonezem .Dokładnie wyrabiamy ciasto aby było gładkie i elastyczne .Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać maki i podobnie jeśli będzie zbyt gęste dodajemy wodę .Ciasto przełóż do miski przykryj ściereczką i odstawmy w ciepłe miejsce na ok 60 min.aby wyrosło Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy tak aby wytopił się tłuszcz . Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy z serem mozzarellą oraz kiełbasą razem z tłuszczem pokrojonymi oliwkami oraz ziołami . Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy do foremek z muffinek . Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 min.Podajemy z dipem czosnkowym . Możemy użyć innych dodatków np.zamiast oliwek…

Czytaj dalej

13/13