Archiwa tagu: cukier

Ciasto kawowe

Składniki Ciasto:20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej2 szklanki mąki250g miękkiej margaryny1/2 szklanki mleka4 jajka L1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Lukier:2/3 szklanki cukru pudru3 łyżki mleka1 łyżka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania przepisu: Ciasto mocno kawowe 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści i wystudzić. Jajka ucieramy z margaryną na puszysta masę i dodajemy jajka . Dolewamy kawę z mlekiem ,wlewamy małymi partiami ,po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia. Hits: 6234

1/1