Archiwa tagu: herbatniki

(0,5kg.twarogu) Składniki: Masa serowa 0,5 kg sera (może być z wiaderka)3 jajka0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła (ostudzonego) Spód ciasta100 g herbatników 50g roztopionego masła (ostudzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym. Do herbatników wlewamy rozpuszczone masło – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ostudzone masło. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat,…

Czytaj dalej

1/1