Archiwa tagu: jajka

SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczanej Masa orzechowa 10 dag masła 2,5 łyżki miodu 1/2 szklanka cukru 20 dag. orzechów włoskich Masa budyniowa 0,5 litra mleka 1 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki pszenna 2 łyżki maki ziemniaczanej 15 dag. masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszki (wymiary 24x24cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2 Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekaj. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier oraz miód. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw na chwilę do przestudzenia. 3 Trzecią część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż masę orzechową. Wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa budyniowa: Z…

Czytaj dalej

(0,5kg.twarogu) Składniki: Masa serowa 0,5 kg sera (może być z wiaderka)3 jajka0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła (ostudzonego) Spód ciasta100 g herbatników 50g roztopionego masła (ostudzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym. Do herbatników wlewamy rozpuszczone masło – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ostudzone masło. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat,…

Czytaj dalej

2/2