Archiwa tagu: mak

Składniki: Ciasto:10 białek1 szklanka cukru1 szklanka maku1 szklanka mąki10 dkg margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:2 szklanki mleka25 dkg margaryny Kasi8 łyżek wiórek kokosowych3 łyżki mąki pszennej1 żółtko1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania przepisu: 1. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20×32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni. 2.Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić (jeśli wyjdzie za cienkie można przekroić na pół) i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Można udekorować rodzynkami i orzeszkami . Hits: 11

SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE 2 i 1/4 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 150g masła lub margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko około 1-2 łyżki śmietany (tylko żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję ) MASA MAKOWA 2 szklanki maku 100 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru olejek migdałowy bakalie pokrojone : (rodzynki , orzechy ,migdały ,skórka z pomarańczy,) MASA SEROWA 1kg twarogu sernikowego 3/4 kostki masła 1 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka (żółtka i białka osobno ) 1 budyń waniliowy WYKONANIE : SPÓD Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ,jeżeli trzeba dodać śmietanę .Ciastem wylepiamy natłuszczoną blaszkę .(blaszka ok.30*24 cm.) MASA MAKOWA Mak zaparz gorącą wodą ,zagotuj ostudź i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż do garnka, dodaj rozpuszczone masło olejek ,bakalie i jajka lekko podgrzewaj stale mieszając .Masę włóż na spód kruchego ciasta. MASA SEROWA Masło utrzyj z cukrem ,stopniowo…

Czytaj dalej

2/2