Archiwa tagu: MIÓD

Ciasteczka owsianne

Składniki:1 jajko1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznychgarść rodzynek2 łyżki miodu1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: Miód , jajko i cynamon miksuj przez kilka minut w wysokiej misce. Dodaj po tym płatkiowsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie zamieszaj. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka.Piecz je w temperaturze 180 oC, aż się zrumienią. Hits: 2330

Królewicz

Składniki: Ciasto miodowe: 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki) 150 g cukru (= 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g masła (lub margaryny) 1 jajko 3 łyżki płynnego miodu Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa czekoladowa: 100 g masła (lub margaryny) 50 g kakao 120 g cukru pudru 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny) Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym…

Czytaj dalej

2/2