Archiwa tagu: mleko

Ciasto kawowe

Składniki Ciasto:20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej2 szklanki mąki250g miękkiej margaryny1/2 szklanki mleka4 jajka L1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Lukier:2/3 szklanki cukru pudru3 łyżki mleka1 łyżka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania przepisu: Ciasto mocno kawowe 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści i wystudzić. Jajka ucieramy z margaryną na puszysta masę i dodajemy jajka . Dolewamy kawę z mlekiem ,wlewamy małymi partiami ,po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia. Hits: 6214

BISZKOPT 4 jajka ¾ szklanki maki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie MASA CAPPUCIINO 1 szklanka cukru 2 szklanka mleka 3 małe paczki cappuccino 3 łyżeczki żelatyny 5 żółtek 5 łyżek mąki 1 margaryna palma Wykonanie 1 szklankę mleka cukier oraz cappuccino ugotować do gotującej masy dodajemy szklankę zimnego mleka z żółtkami i mąka ,pużniej dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody wymieszać i pozostawić do ostygnięcia .Utrzeć margarynę palmę i stopniowi dodawać ostudzoną masę BITA ŚMIETANA ½ litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz z żelatyna rozpuszczoną w małej ilości wody Hits: 2234

Składniki 20 porcji 1 paczka Galaretka truskawkowy smak 1 paczka Galaretka pomarańczowy smak 1 paczka Galaretka o smaku agrestowym 1 paczka Galaretka brzoskwiniowy smak 1.5 szklanek Mleko 1.5 łyżek Żelatyna 80 g Cukier Krok 1 10 min Trzy galaretki rozpuścić w 1 i1/2 szklanki wody. Krok 2 60 min Odstawić do stężenia. Krok 3 15 min Galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić by napęczniała. Mleko zagotować z cukrem odstawić, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Krok 4 10 min Do letniego mleka z żelatyną dodać pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Krok 5 60 min Dać do lodówki do stężenia. Krok 6 7 min Rozpuścić ostatnią galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody i tężejącą wylać na placek. Hits: 2137

3/3