Archiwa tagu: na-impreze

Składniki: 6 łodyg selera naciowego 1 średni ogórek typu wąż – 150 g garść sałaty rukoli 2 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki oleju z pestek winogron łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny szczypta pieprzu Wykonanie: Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Każdą łodygę pokrój w cienkie kosteczki Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Pokrój w drobną kostkę Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki soku z cytryny lub mandarynki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj.  Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj kukurydzę. Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do…

Czytaj dalej

Ciasto: 35 dag.maki pszennej 25 dag margaryny 6 jajek 2 szklanki wody Wykonanie : Wodę zagotować z margaryną ,do wrzątku wsypać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką aż wszystko się zbije w jednolitą kulkę .Pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładką masę z jajkami .Wycisnąć najlepiej przez szpryckę na blaszkę piec ok 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C ,muszą się zarumienić .Po upieczeniu przekroić oraz włożyć masę NADZIENIE: 2 szklanki śmietany 30%-36% 1/2szklanki cukru pudru Wykonanie: Zimną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru pudru można dodać do śmietany szczyptę soli aby śmietana lepiej się ubiła Hits: 28698

Schab będzie soczysty, jeżeli przed pieczeniem zostanie polany wrzącą wodą:-) Hits: 10587

Muffinki

2 Szklanki mąki 7 gram drożdży suchych 4 łyżki majonezu 0,5 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 0,5 szklanki mozzarelli 3 łyżki startego parmezanu 200 gram kiełbasy chorizo 100 gram oliwek 1 łyżka ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: cukier,sól i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.Powstały płyn połączyć mąką jajkiem i majonezem .Dokładnie wyrabiamy ciasto aby było gładkie i elastyczne .Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać maki i podobnie jeśli będzie zbyt gęste dodajemy wodę .Ciasto przełóż do miski przykryj ściereczką i odstawmy w ciepłe miejsce na ok 60 min.aby wyrosło Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy tak aby wytopił się tłuszcz . Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszamy z serem mozzarellą oraz kiełbasą razem z tłuszczem pokrojonymi oliwkami oraz ziołami . Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy do foremek z muffinek . Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 min.Podajemy z dipem czosnkowym . Możemy użyć innych dodatków np.zamiast oliwek…

Czytaj dalej

4/4