Archiwa tagu: ojej

3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej 150 ml mleka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet) Wykonanie: Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami). Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące. Gotowe ciasto…

Czytaj dalej

1/1