Archiwa tagu: okolicznościowe

Witam z okazji tego że ,w tym roku Tłusty czwartek jest bardzo blisko walentynek oto tak Moja propozycja : OPONKI SEROWE Ciasto: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto na końcu dodać łyżkę najlepiej spirytusu . Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.Ps. Walentynkowe bardzo proste wykrawamy serduszka . W dużym garnku rozgrzać tłuszcz,Oponki…

Czytaj dalej

3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej 150 ml mleka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet) Wykonanie: Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami). Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące. Gotowe ciasto…

Czytaj dalej

Składniki 1 ½ szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu do smażenia – olej rzepakowy Wykonanie Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicy i… okładamy wałkiem. Ciasto trzeba porządnie zbić, składać na połowę i znowu okładać. I tak przynajmniej kilka razy. Ta czynność jest ważna, bo to dzięki niej ciasto stanie się kruche i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Następnie radełkiem lub nożem kroimy na paski, które nacinamy w środku i zawijamy w charakterystyczną kokardkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki z obu stron aż zaczną się lekko rumienić. Po smażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Hits:…

Czytaj dalej

Rolada-kokosowa

Masa kakaowa320 g herbatników100 g masła1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mlekaMasa kokosowa150 g wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudru100 ml mleka60 g masłaSposób przygotowania:Masa kakaowa: Masło, cukier puder oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać, aż składnikisię rozpuszczą i połączą. Przestudzić.W międzyczasie w malakserze, mikserze lub za pomocą wałka zmielić herbatniki na piasek (jeślipozostanie kilka większych kawałków nic się nie stanie) Dodać do nich ostudzoną mieszankę idobrze zagnieść rękami. Jeśli masa będzie się kruszyć, należy dodać kilka łyżek mleka. Wstawić dolodówki, aż stwardnieje (ok. 15-30 minut)Masa kokosowaMasa kokosowa: Mleko i cukier puder przełożyć do garnuszka i podgrzewać, aż kokos wchłoniemleko. Na koniec dodać pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż powstaniegęsta masa. Następnie zdjąć ją z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Masę kakaową rozwałkować na prostokąt, pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dziękiniej ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Górną folię ściągnąć, a na cieście…

Czytaj dalej

4/4