Archiwa tagu: olej

Składniki 1 ½ szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu do smażenia – olej rzepakowy Wykonanie Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicy i… okładamy wałkiem. Ciasto trzeba porządnie zbić, składać na połowę i znowu okładać. I tak przynajmniej kilka razy. Ta czynność jest ważna, bo to dzięki niej ciasto stanie się kruche i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Następnie radełkiem lub nożem kroimy na paski, które nacinamy w środku i zawijamy w charakterystyczną kokardkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki z obu stron aż zaczną się lekko rumienić. Po smażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Hits:…

Czytaj dalej

1/1