Archiwa tagu: orzechy

SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki 20 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczanej Masa orzechowa 10 dag masła 2,5 łyżki miodu 1/2 szklanka cukru 20 dag. orzechów włoskich Masa budyniowa 0,5 litra mleka 1 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki pszenna 2 łyżki maki ziemniaczanej 15 dag. masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszki (wymiary 24x24cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2 Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekaj. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier oraz miód. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw na chwilę do przestudzenia. 3 Trzecią część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż masę orzechową. Wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa budyniowa: Z…

Czytaj dalej

1/1