Archiwa tagu: pieczenie

3 lub 4 sztuki marchewki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Wykonanie : Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,(tak ja na kogel mogel) następnie,wlewamy stopniowo olej ,po wymieszaniu “mokrych składników”wsypujemy wszystkie suche składniki mieszamy , na końcu dodajemy marchewkę startą na małych oczkach .Do ciasta możemy dodać rodzynki oraz pokrojone orzechy .Ciasto pieczemy w temp.180°C przez ok.40 min najlepiej sprawdzić czy jest upieczone metodą „suchego patyczka „Smacznego. Hits: 309

Schab będzie soczysty, jeżeli przed pieczeniem zostanie polany wrzącą wodą:-) Hits: 1136

Królewicz

Składniki: Ciasto miodowe: 450 g mąki pszennej (= 3 szklanki) 150 g cukru (= 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g masła (lub margaryny) 1 jajko 3 łyżki płynnego miodu Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa czekoladowa: 100 g masła (lub margaryny) 50 g kakao 120 g cukru pudru 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny) Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki w formie prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym…

Czytaj dalej

3/3