Archiwa tagu: serek mascarpone

KREM BANANOWY:250 ml. śmietany kremówki 36%250 g. serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru2 duże banany2 łyżeczki żelatynyWykonanieKREM BANANOWY:• Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera-do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.• Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody.• W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem.Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie – dodajemy naszą masę z bananów iserka mascarpone oraz żelatynę, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskaniagęstej, kremowej konsystencji.Gotowy krem przechowujemy w lodówce! BISZKOPT:4 jaja3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następniedodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wmiseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej idelikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego…

Czytaj dalej

1/1