Archiwa tagu: swieta

Z RYŻU PREPAROWANEGO SKŁADNIKI 80 g ryżu preparowanego 300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą) 100 g masła opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao (można pomieszać krówki oraz irysy lub mleczne cukierki ) WYKONANIE Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru. Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj. Odstaw całość do lekkiego wystudzenia. Jeszcze ciepłą masą wylepiamy foremki na baranka lub inne w zależności co chcemy zrobić . Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia i delikatnie wyciągamy z foremek. Ilość masy ryżowej trzeba dostosować indywidualnie do foremek . Smacznego 🙂 Hits: 3731

SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE 2 i 1/4 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 150g masła lub margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko około 1-2 łyżki śmietany (tylko żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję ) MASA MAKOWA 2 szklanki maku 100 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru olejek migdałowy bakalie pokrojone : (rodzynki , orzechy ,migdały ,skórka z pomarańczy,) MASA SEROWA 1kg twarogu sernikowego 3/4 kostki masła 1 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka (żółtka i białka osobno ) 1 budyń waniliowy WYKONANIE : SPÓD Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ,jeżeli trzeba dodać śmietanę .Ciastem wylepiamy natłuszczoną blaszkę .(blaszka ok.30*24 cm.) MASA MAKOWA Mak zaparz gorącą wodą ,zagotuj ostudź i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż do garnka, dodaj rozpuszczone masło olejek ,bakalie i jajka lekko podgrzewaj stale mieszając .Masę włóż na spód kruchego ciasta. MASA SEROWA Masło utrzyj z cukrem ,stopniowo…

Czytaj dalej

2/2