Archiwa tagu: Tłusty czwartek

3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej 150 ml mleka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet) Wykonanie: Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami). Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące. Gotowe ciasto…

Czytaj dalej

Składniki 1 ½ szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu do smażenia – olej rzepakowy Wykonanie Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicy i… okładamy wałkiem. Ciasto trzeba porządnie zbić, składać na połowę i znowu okładać. I tak przynajmniej kilka razy. Ta czynność jest ważna, bo to dzięki niej ciasto stanie się kruche i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Następnie radełkiem lub nożem kroimy na paski, które nacinamy w środku i zawijamy w charakterystyczną kokardkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki z obu stron aż zaczną się lekko rumienić. Po smażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Hits:…

Czytaj dalej

2/2