Archiwa tagu: twarog

SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE 2 i 1/4 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 150g masła lub margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko około 1-2 łyżki śmietany (tylko żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję ) MASA MAKOWA 2 szklanki maku 100 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru olejek migdałowy bakalie pokrojone : (rodzynki , orzechy ,migdały ,skórka z pomarańczy,) MASA SEROWA 1kg twarogu sernikowego 3/4 kostki masła 1 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka (żółtka i białka osobno ) 1 budyń waniliowy WYKONANIE : SPÓD Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ,jeżeli trzeba dodać śmietanę .Ciastem wylepiamy natłuszczoną blaszkę .(blaszka ok.30*24 cm.) MASA MAKOWA Mak zaparz gorącą wodą ,zagotuj ostudź i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż do garnka, dodaj rozpuszczone masło olejek ,bakalie i jajka lekko podgrzewaj stale mieszając .Masę włóż na spód kruchego ciasta. MASA SEROWA Masło utrzyj z cukrem ,stopniowo…

Czytaj dalej

(0,5kg.twarogu) Składniki: Masa serowa 0,5 kg sera (może być z wiaderka)3 jajka0,5 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego0,5 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła (ostudzonego) Spód ciasta100 g herbatników 50g roztopionego masła (ostudzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym. Do herbatników wlewamy rozpuszczone masło – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ostudzone masło. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat,…

Czytaj dalej

2/2