Wpisy

Witam z okazji tego że ,w tym roku Tłusty czwartek jest bardzo blisko walentynek oto tak Moja propozycja : OPONKI SEROWE Ciasto: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto na końcu dodać łyżkę najlepiej spirytusu . Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.Ps. Walentynkowe bardzo proste wykrawamy serduszka . W dużym garnku rozgrzać tłuszcz,Oponki…

Czytaj dalej

Hits: 1135

3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie 1 opakowanie cukru waniliowego (można jeśli nie ma dodać łyżkę zwykłego cukru 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej 150 ml mleka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet) Wykonanie: Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Następnie żółtka wrzucić do miski, dodać cukier i ubić całość na puszystą masę za pomocą miksera. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami). Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Zmiksować całość na jednolitą masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie (za pomocą łyżki) wmieszać je w masę. Ciasto powinno być gładkie i nieco lejące. Gotowe ciasto…

Czytaj dalej

Składniki 1 ½ szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu do smażenia – olej rzepakowy Wykonanie Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicy i… okładamy wałkiem. Ciasto trzeba porządnie zbić, składać na połowę i znowu okładać. I tak przynajmniej kilka razy. Ta czynność jest ważna, bo to dzięki niej ciasto stanie się kruche i przy smażeniu wytworzą się bąbelki. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Następnie radełkiem lub nożem kroimy na paski, które nacinamy w środku i zawijamy w charakterystyczną kokardkę. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki z obu stron aż zaczną się lekko rumienić. Po smażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Hits:…

Czytaj dalej

Składniki: 6 łodyg selera naciowego 1 średni ogórek typu wąż – 150 g garść sałaty rukoli 2 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki oleju z pestek winogron łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny szczypta pieprzu Wykonanie: Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Każdą łodygę pokrój w cienkie kosteczki Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Pokrój w drobną kostkę Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki soku z cytryny lub mandarynki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj.  Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj kukurydzę. Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do…

Czytaj dalej

3 lub 4 sztuki marchewki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka oleju 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Wykonanie : Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,(tak ja na kogel mogel) następnie,wlewamy stopniowo olej ,po wymieszaniu “mokrych składników”wsypujemy wszystkie suche składniki mieszamy , na końcu dodajemy marchewkę startą na małych oczkach .Do ciasta możemy dodać rodzynki oraz pokrojone orzechy .Ciasto pieczemy w temp.180°C przez ok.40 min najlepiej sprawdzić czy jest upieczone metodą „suchego patyczka „Smacznego. Hits: 310

Witam.Oto przykład na to że nie trzeba daleko chodzić aby zobaczyć prawdziwą zimę.Droga samochodowa przechodzi praktycznie przez sam szczyt . Przełęcz Salmopolska –Biały Krzyż) (link do Wikipedi)– przełęcz położona na wysokości 934 m n.p.m. w paśmie Baraniej Góry zwanym także Wiślańskim, w Beskidzie Śląskim. Jest obok przełęczy Kubalonka istotną przełęczą komunikacyjną w tym paśmie – przebiega przez nią droga wojewódzka 942 z Wisły do Szczyrku i dalej do Bielska-Białej. Hits: 1497

Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:Biszkopt:* 6 jajek* 1 szklanka cukru* 1 szklanka mąki pszennej* 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać pianę tak długo aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu do masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170’C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Krem budyniowy:* 600 ml mleka* 1 żółtko* pół szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe bez cukru* 200 g masła Wykonanie: Do garnka wlać mleko, odlewając pół szklanki. Mleko w garnku zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypać proszek budyniowy i dodać żółtko, wymieszać. Do gotującego się mleka…

Czytaj dalej

Wybierając się na zwiedzanie Dolnego Śląska warto zobaczyć „Kolorowe Jeziorka” (link do Wikipedi) – cztery stawy u podnóża Wielkiej Kopy w Rudawach Janowickich, w województwie dolnośląskim. Powstały w miejscu wyrobisk dawnych niemieckich kopalni.Jeziorka znajdują się na terenie Rudawskiego Parku Krajobrazowego .Chesz poznać więcej ciekawostek odnoście tego miejsca ? Zapytaj w komentarzach. Hits: 11

Ciasto kawowe

Składniki Ciasto:20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej2 szklanki mąki250g miękkiej margaryny1/2 szklanki mleka4 jajka L1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Lukier:2/3 szklanki cukru pudru3 łyżki mleka1 łyżka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania przepisu: Ciasto mocno kawowe 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści i wystudzić. Jajka ucieramy z margaryną na puszysta masę i dodajemy jajka . Dolewamy kawę z mlekiem ,wlewamy małymi partiami ,po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia. Hits: 6234

Serce Żarnowiec

Ciasto: 35 dag.maki pszennej 25 dag margaryny 6 jajek 2 szklanki wody Wykonanie : Wodę zagotować z margaryną ,do wrzątku wsypać mąkę i mieszać dokładnie drewnianą łyżką aż wszystko się zbije w jednolitą kulkę .Pozostawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładką masę z jajkami .Wycisnąć najlepiej przez szpryckę na blaszkę piec ok 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C ,muszą się zarumienić .Po upieczeniu przekroić oraz włożyć masę NADZIENIE: 2 szklanki śmietany 30%-36% 1/2szklanki cukru pudru Wykonanie: Zimną śmietanę miksujemy z dodatkiem cukru pudru można dodać do śmietany szczyptę soli aby śmietana lepiej się ubiła Hits: 5196

Warto wybrać się na teren Ojcowskiego Parku Narodowego .na terenie Parku można zwiedzić dwa zamki .Zamek w Pieskowej skale oraz zamek w Ojcowie .Na terenie znajduje się również “Maczuga Herkulesa”oraz “Źródełko Miłości” Hits: 19613

Zamek w Bobolicach to jeden z zamków należący do “SZLAKU ORLICH GNIAZD “położony na skalistym wzgórzu wznoszą się ruiny 14 -wiecznego zamku.Obiekt ten można zwiedzać w komnatach znajdziemy stare zbroje rycerskie oraz artefakty z tamtych czasów . Hits: 10869

Zamek w Nidzicy

Wybierając się na wycieczkę w Pieniny warto zwiedzić znajdujące się tam dwa zamki które znajdują się na przeciwległych brzegach Jeziora Czorsztyńskiego .Zamek w Nidzicy oraz w Czorsztynie . Hits: 22264

Chociaż pogoda nie wymarzona na wycieczki zawsze warto wyjść z domu, tym bardziej że niemożna w obecnym czasie korzystać z niektórych atrakcji.Proponuję zwiedzanie Gór,Parków lub zamków .Każda pora roku sprzyja takim wycieczką ,będąc nawet parę ray w tym samym miejscu o różnych porach roku, można zobaczyć za każdym razem coś innego .W kolejnym wpisie przedstawie parę propozycji gdzie i co można ciekawego zobaczyć jeśli tylko się Chce . Hits: 9756

1 kubeczek śmietany 18%(ok.330ml.) 1 kubeczek jogurtu naturalnego typ grecki (ok. 330ml-400ml) Sposób wykonania : Śmietanę mieszamy z jogurtem naturalnym wkładamy na gazę i odsączamy 24 godziny w temperaturze pokojowej. Z takiej ilości jogurtu i śmietany wychodzi nam około 270g-300g serka przechowujemy w lodówce. Hits: 4064

KREM BANANOWY:250 ml. śmietany kremówki 36%250 g. serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru2 duże banany2 łyżeczki żelatynyWykonanieKREM BANANOWY:• Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera-do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.• Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody.• W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem.Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie – dodajemy naszą masę z bananów iserka mascarpone oraz żelatynę, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskaniagęstej, kremowej konsystencji.Gotowy krem przechowujemy w lodówce! BISZKOPT:4 jaja3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następniedodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wmiseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej idelikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego…

Czytaj dalej

Składniki:2 szklanki płatków owsianych górskich2 jajka3 łyżki rodzynek1 banan0,5 łyżeczki mielonego cynamonutabliczka gorzkiej czekoladyPrzygotowanie: Jajka wbij do miski i wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana i połamaną dośćdrobno czekoladę, rodzynki oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobąwymieszaj. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka.Piecz je w temperaturze 180 oC, aż się zrumienią. Ciastka owsiane z bananem — przepisTen przepis to prosty sposób na pyszne ciasteczka owsiane. Dodatek bananów sprawia, zeprzekąska wzbogaca się o wartościowe dla zdrowia substancje. Warto wspomnieć, że bananyzawierają witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Nie brakuje im potasu, magnezu, fosforu i wapnia,także błonnika i beta-karotenu. Hits: 36094

Ciasteczka owsianne

Składniki:1 jajko1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznychgarść rodzynek2 łyżki miodu1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: Miód , jajko i cynamon miksuj przez kilka minut w wysokiej misce. Dodaj po tym płatkiowsiane, proszek do pieczenia i rodzynki, dokładnie zamieszaj. Na papier do pieczenia za pomocą łyżki nałóż porcje „ciasta”, tworząc okrągłe ciasteczka.Piecz je w temperaturze 180 oC, aż się zrumienią. Hits: 2330

20/34